Data Communication and Networking Solved MCQs

5/5 - (4 votes)

Topic To be Covered

Data Communication and Networking Solved MCQs Consists on Introduction to Data Communication , Physical Topologies & Network Categories , Introduction to Protocols & Standards , The OSI Model TCP/IP Protocol Suite , Analog Signals , Digital Signals , Multiplexing , Spread Spectrum Techniques ,Guided Transmission Media , Unguided Transmission Media , Wireless Transmission Waves , Ethernet Standard , IEEE 802 working Group , LLC & Layer 2 Frame ,Layer 2 addresses & Mac table , Switching , IPv4 logical Addressing , Classful Addressing , Classless Addressing , Network Address Translation , IPv6 , Translation from IPv4 to IPv6 , ICMP , IGMP , Forwarding , Unicast Routing Protocol , Multicast Routing Protocol , User Datagram Protocol (UDP) , Transmission Control Protocol (TCP) , Domain Name System (DNS) , Firewall Quizzes .

Data Communication and Networking Solved MCQs

1. A Computer Network Consists Of Except ?
A. Protocol
B. Ieee
C. Medium
D. Interface
View Answer

Answer: B


2. A Loop Of Computers Is Formed In _____ Topology By Connecting A Computer To Another.
A. Star
B. Ring
C. Bus
D. None Of Them
View Answer

Answer: B


3. Access Point Play A Central Device Role In __ Network
A. Ad-Hoc
B. Infrastructure
C. None Of Them
D. —
View Answer

Answer: B


4. Bit Locker Is A Core Hardware That Is Needed To Implement Trusted Computing In Systems ?
A. True
B. False
View Answer

Answer: B


5. Bnc Connector Is Used With ________ Cable ?
A. Utp
B. Co-Axial
C. Optic Fiber
View Answer

Answer: B


6. Change In The Shape Of Signal Due Various Factors Is Referred As .
A. Attenuation
B. Distortion
C. Noise
D. None Of Them
View Answer

Answer: B


7. Data Of Multiple Sources Sent On A Single Medium, With The Help Of __________ Technique
A. Nat
B. Multiplexing
C. Protocol
D. Medium
View Answer

Answer: B


8. Dedicated Hardware / Physical Path Is Required In .
A. Circuit Switching
B. Packet Switching
C. Data Gram Switching
D. Message Switching
View Answer

Answer: A


9. Different Types Of Data Are Divided Into Time Slices To Be Transmitted On Single Medium ?
A. Tdm
B. Fdm
C. Domain Based
D. Medium
View Answer

Answer: A


10. In A Computer Network Which Is Not Considered A Component ?
A. Ieee
B. Protocol
C. Interface
D. Link
View Answer

Answer: A


11. Internet Is An Example Of ____?
A. Lan
B. Man
C. Wan
D. Language
View Answer

Answer: C


12. It Is Easy To Connect / Disconnect A Computer In ____ Topology.
A. Star
B. Ring
C. Bus
D. None Of Them
View Answer

Answer: A


13. Leaving One 3g Base Station And Joining Another Base Station Of 3g Technology Is Referred As .
A. Vertical Hand Off/ Handshake
B. Horizontal Hand Off/ Handshake
C. Propagation
D. None Of Them
View Answer

Answer: B


14. Leaving One Ssid And Joining 3g Network Is Referred As ?
A. Vertical Hand Off/ Handshake
B. Horizontal Hand Off/ Handshake
C. Propagation
D. None Of Them
View Answer

Answer: A


15. Maintenance And Troubleshooting Are Difficult In _____ Topology .
A. Star
B. Ring
C. Bus
D. None Of Them
View Answer

Answer: C


16. Medium Range And High Bandwidth Are Of ____?
A. Wsn
B. Rfid
C. Bluetooth
D. Wlan
View Answer

Answer: D


17. Mimo Antenna Are Used In IEEE___ ?
A. 802.11a
B. 802.11b
C. 802.11n
D. 802.11ac
View Answer

Answer: C


18. Rj-45 Connector Is Used With ________ Cable.
A. Utp
B. Co-Axial
C. Optic Fiber
View Answer

Answer: A


19. Standard For Bluetooth Is IEEE______?
A. 802.11
B. 802.3
C. 802.15
D. 802.16
View Answer

Answer: C


20. Telecommunication Is The Communication At The _____.
A. Local
B. Distance
C. Loopback
D. Synchronous
View Answer

Answer: B


Read Also >> Communication and Presentation Skills MCQs – Quiz


21. The Transport Layer Is Responsible For The ___________ Delivery Of The Entire Message.
A. Process-To-Process
B. Source-To-Destination
C. Data Units
View Answer

Answer: A


22. Transfer Of Data From One Point To Another Point Is Referred As .
A. Networking
B. Programming
C. Data Communication
View Answer

Answer: C


23. Transmission Media Belong To _________ Layer .
A. Physical
B. Logical
C. Application
D. Session
View Answer

Answer: A


24. Utp Cat-5 Can Be Used For __ Mbps ?
A. 10
B. 100
C. 1000
D. None Of Them
View Answer

Answer: B


25. Variance In The Delay Is Referred As___ .
A. Performance
B. Jitter
C. Propagation
D. Bandwidth
View Answer

Answer: B


26. Very Passive And End Device Did Not Require Battery In.
A. Wsn
B. Rfid
C. Bluetooth
D. Wlan
View Answer

Answer: B


27. Very Short Range, Low Bandwidth Communication Device Is .
A. Wsn
B. Rfid
C. Bluetooth
D. Wlan
View Answer

Answer: C


28. When Security Is Important, We Use______ Model Of Networks .
A. Peer To Peer
B. Workgroup
C. Domain Based
D. Lan
View Answer

Answer: C


29. When User Can Manage Own Systems Configuration, The Network Model Is ____.
A. Domain Based
B. Peer To Peer
C. Wan
D. Client / Server
View Answer

Answer: B


30. Where protocol Layering Is Necessary ?
A. Simple Communication
B. Complex Communication
View Answer

Answer: B


31. Which Is Not A Component Of Network
A. Protocol
B. Interface
C. Ieee
D. Computer
View Answer

Answer: C


32. Which Of The Following Does Not Have Backward Compatibility?
A. 802.11a
B. 802.11b
C. 802.11n
D. 802.11ac
View Answer

Answer: B


33. Which Of The Following In The Path Selection Criteria In A Switching Network ?
A. Admin Distance
B. Network Congestion
C. All Of These
View Answer

Answer: C


34. Which Of The Followings Are Not The Causes Of transmission Impairment ?
A. Signal Amplification
B. Attenuation
C. Distortion
D. Noise
View Answer

Answer: A


35. Which Of The Followings Is Not Characteristics Of Network Performance ?
A. Bandwidth
B. Throughput
C. Latency
D. Noise
View Answer

Answer: D


36. Which Of The Followings Is Not Transmission Impairments ?
A. Signal Boosting
B. Transmission Media Are Not Perfect
C. Cause Signal Impairments
D. Signal Sent Is Not The Same As The Signal Received
View Answer

Answer: A


37. Which Of The Followings May Corrupt The Signal ?
A. Signal Amplification
B. Attenuation
C. Distortion
D. Noise
View Answer

Answer: D


38. Which Of The Followings Means A Loss Of Energy ?
A. Signal Amplification
B. Attenuation
C. Distortion
D. Noise
View Answer

Answer: B


39. Which Of The Followings Means That The Signal Changes Its Form Or Shape ?
A. Signal Amplification
B. Attenuation
C. Distortion
D. Noise
View Answer

Answer: C


40. Which One Is Most Intelligent Connectivity Device ?
A. Hub
B. Switch
C. Router
D. Repeater
View Answer

Answer: C


41. Which Protocol Is Used In Internet Today ?
A. Osi Model
B. Tcp/Ip Suite
View Answer

Answer: B


42. ___ Is A Technique Which Enable Different Types Of Data To Travel On A Single Medium
A. Nat
B. Multiplexing
C. Multiprocessing
D. None Of Them
View Answer

Answer: B


Read More >> Data Communication MCQs


43. Amount Of Data Required To Fill The Medium From Sender To Receiver Is Called .
A. Bandwidth-Delay Product
B. Delay
C. Bandwidth
View Answer

Answer: A


44. Different Types Of Data Are Converted Into Different Frequencies To Be Transmitted On Single Medium
A. Tdm
B. Fdm
C. Protocol
D. Medium
View Answer

Answer: B


45. Inclusion Of Un-Necessary Data With Actual Data Signals Is Referred As ?
A. Attenuation
B. Distortion
C. Noise
D. None Of Them
View Answer

Answer: C


46. Ip Address V4 Is ___ Bits And V6 Is Of __ Bits .
A. 32 / 64
B. 32 / 128
C. 16 / 32
D. 100 / 1000
View Answer

Answer: B


47. Leaving One Ssid And Joining Another Ssid Is Referred As .
A. Technology Change
B. Hand Off/ Handshake
C. Propagation
D. None Of Them
View Answer

Answer: B


48. Mt-Rj Connector Is Used With ________ Cable ?
A. Utp
B. Co-Axial
C. Optic Fiber
View Answer

Answer: C


49. Trusted Platform Module Is A Software That Is Core For Trusted Systems ?
A. True
B. False
View Answer

Answer: B


50. Weakening Of Signal Over The Medium Used For Distances Is Referred As ?
A. Attenuation
B. Distortion
C. Noise
D. None Of Them
View Answer

Answer: A

1 thought on “Data Communication and Networking Solved MCQs”

Leave a Comment