Communication and Presentation Skills MCQs – Quiz

Objectives

Communication and Presentation Skills MCQs This course aims to Make students able to understand, analyze and use English in written and oral communication. Develop student’s personality as a good English speaker, writer and presenter in realistic life. Help student to identify essential components of a presentation. Polish their knowledge, skills and attitudes required to deliver effective academic presentation and communicate clearly. Help students to learn various presentation and communication techniques. Provide techniques to facilitate effective inter-personal and interactive communication. Guide how to build stronger relationships through powerful communication.

Topics to be covered 

Introduction + Subject Orientation, Factors affecting communication effectiveness , Verbal-communication Skills , Art of public speaking
, Better listening , Effective Reading and Technical writing Quiz , Presentation Skills , Personality development (emphasis on content, style and pronunciation)
Study Skills Skimming and scanning, intensive and extensive, speed reading Summary , Precis Writing , Comprehension Paragraph , Paragraph Writing + Use of library and internet , Letter Writing + Application Writing , Essay Writing and its types

Communication-and-Presentation-Skills-MCQs

Communication and Presentation Skills MCQs

1. ____ Is Being Particular And Clear Rather Than Fuzzy And
General

A. Concreteness
B. Courtesy
C. Consideration
D. Clarity
View Answer

A. Concreteness

2. ___ Is To Inform, Influence Or Entertain The Listeners.

A. Leader
B. Public Speaking
C. Small Group Communication
D. Task Oriented Group
View Answer

B. Public Speaking

3. Have A Strong ____on What You Want To Talk.

A. Perception
B. Conviction
C. Deception
D. Affirmation
View Answer

B. Conviction

4. In Public Speaking, It’s All About___

A. Speaker
B. Message
C. Audience
D. Feedback
View Answer

C. Audience

5. A Persuasive Speech Works To Convince People To ___.

A. Listen
B. Look
C. Accommodate
D. Change
View Answer

D. Change

6. No Matter How Kind You Are, Being Leader You Should
Know Your___

A. Humility
B. Role
C. Limits
D. Position
View Answer

C. Limits

7. Which Of The Following Contribute To The Small Group
Climate?

A. Cohesiveness
B. Function
C. Role
D. Emotion
View Answer

A. Cohesiveness

8. ___gives People What They Want.

A. Avoiding
B. Competing
C. Collaborating
D. Compromising

View Answer

D. Compromising

9. ___seeks Win-win Solution To Conflict

A. Avoiding
B. Competing
C. Collaborating
D. Compromising
View Answer

C. Collaborating

10. ___ Is A Flip Side Of Accommodation

A. Avoiding
B. Competing
C. Collaborating
D. Compromising
View Answer

B. Competing

Read Also >> Business Communication MCQs

11. A ___conflict Style In Which Parties ___ The Problem At
Hand

A. Lose-lose, Attempt
B. Lose/win, Avoid
C. A&b
D. None
view Answer

Answer: A

12. ___ Shows That There Is No Good Way To Resolve The Issue.

A. Lose/lose
B. Avoiding
C. Your Way
D. A&b
view Answer

Answer: B

13. The Process Of Accurately Decoding The Message You Share
With The Speaker Is__

A. Hearing
B. Listening
C. Attending
D. Understanding
view Answer

Answer: D

14. The Process Of Getting Physically And Mentally Ready To
Listen Is___

A. Hearing
B. Listening
C. Attending
D. Understanding
view Answer

Answer: C

15. A Physiological Activity That Occurs When Sound Waves
Hit Our Eardrums.

A. Hearing
B. Listening
C. Understanding
D. Attending
view Answer

Answer: A

16. Listening Creates____

A. Audience
B. Mindset
C. Reality
D. A&b
view Answer

Answer: C

17. To Listen Means To____

A. Understand & Feel
B. Perceive & Sense
C. A&b
D. None
view Answer

Answer: C

18. The Process Of Receiving, Constructing Meaning From, And
Responding To Spoken And/or Nonverbal Messages Is:

A. Hearing
B. Listening
C. Attending
D. Understanding
view Answer

Answer: B

19. ___of The Time We Are Distracted, Preoccupied Or
Forgetful.

A. 20%
B. 35%
C. 2%
D. 75%
view Answer

Answer: D

20. ____ Of The Time, We Remember What We Hear.

A. 20%
B. 35%
C. 2%
D. 75%
view Answer

Answer: A

21. We Think At ____ Wpm.

A. 1000-3000
B. 1250-2500
C. 100-300
D. 125-250
view Answer

Answer: A

22. We Listen At____ Wpm.

A. 1000-3000
B. 1250-2500
C. 100-300
D. 125-250
view Answer

Answer: D

23. Communicating Our Values, Ideas, Beliefs, Opinions,
Needs And Wants Freely Is____

A. Assertiveness
B. Negotiation
C. Decision Making
D. None
view Answer

Answer: A

24. Working With Others To Identify, Define And Solve
Problems Is___

A. Assertiveness
B. Negotiation
C. Decision Making
D. None
view Answer

Answer: D

25. Working With Others To Find A Mutually Agreeable
Outcome Is ___

A. Assertiveness
B. Negotiation
C. Decision Making
D. None
view Answer

Answer: B

26. Paralanguage Is A Type Of___

A. Verbal
B. Non-verbal
C. Sign
D. Semantic
view Answer

Answer: B

27. Paralanguage Is Almost Similar To ____communication.

A. Verbal
B. Non-verbal
C. Sign
D. Semantic
view Answer

Answer: A

28. Personal Distance Is From _____

A. 6 To 18 Inches
B. 18 Inches To 4 Feet
C. 4 Feet To 12 Feet
D. 12 Feet To 25 Feet
view Answer

Answer: B

29. Personal Space Is Your ____- The Space You Place Between
Yourself And Others.

A. Bubble
B. Bound
C. Base
D. None
view Answer

Answer: A

30. In Germany Tapping Your Finger On Your Head
Means_____

A. Good Luck
B. You Are Crazy
C. You Are Insane
D. You Are Insane
view Answer

Answer: B

Read Also >> Data Communication MCQs

31.Scientific Study Of ‘how The Body Speaks Has Been
Labeled As_____.

A. Non-verbal
B. Semantic
C. Kinesics
D. None
view Answer

Answer: C

32. The Usage Of ___can Clarify Even The Toughest Message To
Understand

A. Verbal Communication
B. Non-verbal Communication
C. Perception
D. A & C
view Answer

Answer: B

33. Distrust Of Communication Is____

A. Organizational Barrier
B. Semantic Barrier
C. Psychological Barrier
D. B & C
view Answer

Answer: C

34. Which Of The Following Are The Barriers In
Communication?

A. Assumptions
B. Emotions
C. Noise
D. All
view Answer

Answer: D

35. Verbal Communication Consists Of_____

A. Speaking
B. Reading
C. Listening
D. All Above
view Answer

Answer: D

36. ‘verbal’ Is The Latin Adjective Of ___

A. Vocal
B. Voice
C. Words
D. Convey
view Answer

Answer: C

37. In Verbal Communication, Words Account For Only____.

A. 5%
B. 6%
C. 7%
D. 8%
view Answer

Answer: C

38. he Result Of Perceptual Process Is____

A. Behavior
B. Experience
C. Norms
D. Values
view Answer

Answer: A

39. In Perceptual Process _____ Is ______.

A. Stimuli, Output
B. Stimuli, Mechanism
C. Stimuli, Input
D. Stimuli, Experience
view Answer

Answer: C

40. Perception Is A Process That Operates Constantly Between
Us And ____.

A. Listener
B. Audience
C. Mindset
D. Reality
view Answer

Answer: D

41. There Can Be No Behavior Without ______ And Perception
Lies At The Base Of Every Human Action.

A. Experience
B. Frame Of Reference
C. Perception
D. Understanding
view Answer

Answer: C

42. People Tend To Behave And Act On Certain Things On The
Basis Of Their____.

A. Experience
B. Frame Of Reference
C. Perception
D. Understanding
view Answer

Answer: C

43. _______ Avoids The Language That Manipulates,
Discriminate And Exaggerate.

A. Effective Communication
B. Communication Ethics
C. Perception
D. Attribution Error
view Answer

Answer: B

44. Maintaining The Correct Balance Between Speaking And
Listening Is _____

A. Effective Communication
B. Communication Ethics
C. Perception
D. Attribution Error
view Answer

Answer: B

45. There Are ____ Components Of Communication

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
view Answer

Answer: C

46. Every Communication Involves _____.

A. Sender& Recipient
B. Sender And Message
C. None Of Above
D. A & B
view Answer

Answer: D

47. Public Speaking Is A.

A. Showmanship
B. Show Business
C. Showbiz
D. None
view Answer

Answer: B

48. Students Studying For An Exam Are An Example Of.

A. Assigned Group
B. Task-oriented Group
C. Emergent Group
D. None
view Answer

Answer: B

49. ____ Communication Makes Immediate Impact

A. Verbal
B. Non-verbal
C. Intrapersonal
D. None

view Answer

Answer: A

50. _____ Is A Cognitive And Psychological Process

A. Intrapersonal Skills
B. Perception
C. Norms
D. Deception
view Answer

Answer: B

51. A structured meeting between you and an employer:
A. Presentation
B. Interview
C. Demonstration
D. None
View Answer

Answer: B

52. Effective presentation involves ____key components
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
View Answer

Answer: C

53. It involves finding the purpose, occasion, and environment in which the presentation is made.
A. The situation
B. The audience
C. The speaker
D. The presentation
View Answer

Answer: A

54. Public speaking is a.
A. Showmanship
B. Show business
C. Showbiz
D. None
View Answer

Answer: B

55. There are ____ components of effective presentation.
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
View Answer

Answer: A

56. Audience’s knowledge about the topic involves in.
A. Planning Phase
B. Preparation Phase
C. Delivery Phase
D. A & C
View Answer

Answer: A

57. According to the suggested model for presentation “The View” contains.
A. Introduction
B. Body of your talk
C. Your summary
D. None
View Answer

Answer: B

58. Building rapport involves:
A. Don’t mingle
B. Don’t shake hands
C. Both A & B
D. None
View Answer

Answer: D

59. Cover the subject of your presentation in ____ order.
A. Chronological
B. Logical
C. Descending
D. A & C
View Answer

Answer: B

60. Good speakers ____ their voice to draw the attention of the audience, and ____it to make a point
A. Raise, lower
B. Lower, raise
C. Raise, neutral
D. Neutral, raise
View Answer

Answer: A

61. Modulate your tone to avoid ____.
A. Autonomy
B. Monotony
C. A & B
D. None
View Answer

Answer: B

62. Vary your voice, to maintain audience’s interest is
A. Tone
B. Pace
C. Volume
D. None
View Answer

Answer: B

63. Keep the presentation ___ enough to create interest and ___ enough to cover the subject.
A. Long, short
B. Short, Long
C. Long, long
D. Short, short
View Answer

Answer: B

64. While presenting in dark room – use ____font on dark background
A. Light
B. Dark
C. Bold
D. Italic
View Answer

Answer: A

65. While presenting in light room – use ____font on light background
A. Light
B. Dark
C. Bold
D. Italic
View Answer

Answer: B

66. If ____ does not add value, don’t use it.
A. Colors
B. Content
C. Pace
D. None
View Answer

Answer: B

67. While designing your presentation, do not use more than __ lines on any page and not more than __ words per line
A. 5, 7
B 7, 5
C. 7, 7
D. 6, 7
View Answer

Answer: C

68. Student union advisory board is an example of
A. Assigned group
B. Task-oriented group
C. Emergent group
D. None
View Answer

Answer: A

69. Group of friend who meet at college is an example of.
A. Assigned group
B. Task-oriented group
C. Emergent group
D. None
View Answer

Answer: C

70. Students studying for an exam are an example of.
A. Assigned group
B. Task-oriented group
C. Emergent group
D. None
View Answer

Answer: B

71. Family is an example of
A. Assigned group
B. Task-oriented group
C. Emergent group
D. None
View Answer

Answer: D

72. Generally there are ___ of small group communication
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
View Answer

Answer: B

73. The role that is developed spontaneously within a group is
A. Formal
B. Behavioral
C. Informal
D. B & C
View Answer

Answer: D

74. Roles in small group are defined by___
A. Ethics
B. Behaviors
C. Norms
D. N one
View Answer

Answer: B

75. Behaviors that focus on interpersonal relationships among group members are
A. Task Functions
B. Self-centered functions
C. A&B
D. None
View Answer

Answer: D

76. Behaviors directly relevant to the group’s purpose are:
A. Maintenance Functions
B. Self-centered functions
C. A&B
D. None
View Answer

Answer: D

77. Behaviors that serve the needs of individual at the expense of the group are
A. Task Functions
B. Self-centered functions
C. A&B
D. None
View Answer

Answer: B

78. ____ is to conveys all the facts and figures required
A. Conciseness
B. Completeness
C. Correctness
D. Clarity
View Answer

Answer: B

79. ____ enhances the meaning of message.
A. Conciseness
B. Completeness
C. Correctness
D. Clarity
View Answer

Answer: D

80. _____ highlights the main message.
A. Conciseness
B. Completeness
C. Correctness
D. Clarity
View Answer

Answer: A

81. ____ is stepping into the shoes of others
A. Concreteness
B. Courtesy
C. Consideration
D. Clarity
View Answer

Answer: C

82. _____communication addressed to an extremely large audience, mediated by visual and/or audio means
A. Public
B. Mass
C. Computer-mediated
D. Organizational
View Answer

Answer: B

83. ____ is communication that proceeds through questions and answers.
A. Small Group
B. Organizational
C. Interviewing
D. Computer-mediated
View Answer

Answer: C

84. _____is the process by which an individual gives meaning to the environment
A. Intrapersonal skills
B. Perception
C. Norms
D. Deception
View Answer

Answer: B

85. _____ is a cognitive and psychological process
A. Intrapersonal skills
B. Perception
C. Norms
D. Deception
View Answer

Answer: B

86. Objects, Events and people are
A. Perceptual inputs
B. Perceptual outputs
C. Perceptual mechanism
D. A & C
View Answer

Answer: A

87. Attitudes, Opinions, Feelings & Values are
A. Perceptual inputs
B. Perceptual outputs
C. Perceptual mechanism
D. A & C
View Answer

Answer: B

88. Factor that effects the situation of perception is
A. Expectation
B, Novelty
C. Experience
D. None
View Answer

Answer: D

89. Factor that affects the target of perception is
A. Expectation
B, Time
C. Experience
D. None
View Answer

Answer: D

90. Factor that affects the perceiver,
A. Work Setting
B, Time
C. Experience
D. None
View Answer

Answer: D

91. In ______, individual shows different behaviors in different situations.
A. Distinctiveness
B. Consensus
C. Consistency
D. Stereotype
View Answer

Answer: A

92. In ____, response is the same as others to same situation.
A. A. Distinctiveness
B. Consensus
C. Consistency
D. Stereotype
View Answer

Answer: B

93. In____, individual responds in the same way over time.
A. A. Distinctiveness
B. Consensus
C. Consistency
D. Stereotype
View Answer

Answer: C

94. _____is the tendency to perceive another person or judging someone on the basis of one’s perception of the group, class or category to which that person belongs.
A. A. Distinctiveness
B. Consensus
C. Consistency
D. Stereotype
View Answer

Answer: D

95. “Horns effect” is opposite to ____where a person is degraded because of single negative trait.
A. Contrast Effect
B. Halo Effect
C. A&B
D. None
View Answer

Answer: B

96. In _______, we blame people first, not the situation.
A. Selective Perception
B. Self-Serving Bias
C. Fundamental attribution Error
D. A & B
View Answer

Answer: C

97. Profiling is a form of_____.
A. Self-Serving Bias
B. Contrast effect
C. Stereotype
D. None
View Answer

Answer: C

98. ____ Communication makes immediate impact
A. Verbal
B. Non-Verbal
C. Intrapersonal
D. None
View Answer

Answer: A

99. Premature evaluation is _____ in communication.
A. Organizational barrier
B. Semantic barrier
C. Psychological barrier
D. B & C
View Answer

Answer: C

100. Non-verbal communication counts for___ in communication.
A. 35%
B. 45%
C. 55%
D.18%
View Answer

Answer: C

1 thought on “Communication and Presentation Skills MCQs – Quiz”

Leave a Comment

Please rate