Animal Evolution MCQs with Answers for Online Test

The course imparts knowledge and concepts of evolution. The records also provide the information regarding the distribution of animals, preferred habitat, body systems and their classification.Historical aspects and future prospects about the modern concept of evolution will be discussed in detail of MCQs on Animal Evolution of  Evidences in Favour , Isolating Mechanisms , Mutation Theory and Mutations Types , Neo-Darwanism  So lets Start MCQs On Evolution .

Topics of  MCQs On Evolution 

  • Evidences of evolution (Molecular, Embryological, Paleontological)
  • Natural Selection, Survival of the fittest
  • Convergence, Divergence
  • Role of isolation in evolution
  • Factors initiating evolutionary changes
  • Recapitulation theory, Modern concept about evolution
1. Which of the following are NOT involved in animal mimicry?

A. Camouflage
B. Looking like a poisonous animal
C. Mocking the behavior of a poisonous animal
D. All of these answers are correct
ANSWER : D

 

2.  An animal can be blend in surrounding by using ?

A. Migration
B. Hibernation
C. Prey
D. Camouflage
ANSWER : D

 

3. An animal can be blend in surrounding by using Animals can camouflage because ?

A. To hunt or hide
B. For fun
C. To sleep
D. None
ANSWER : A


4. The force that initiates evolution is ______?

A. Variation
B. Mutation
C. Extinction
D. Adaptation
ANSWER : B


5. Which of the following is a vestigial organ?

A. Intestinal villi
B. Papillae
C. Vermiform appendix
D. None of the above
ANSWER : C


6. The earliest geological time period among the following is _____?

A. Cambrian
B. Permian
C. Jurassic
D. Quaternary
ANSWER : A


7. Which was considered as a missing link between reptiles and birds?

A. Archaeopteryx
B. Pteranodon
C. Avimimus
D. Caudipteryx
ANSWER : A


8. The last common ancestor of humans is?

A. Pan troglodytes
B. Homo neanderthalensis
C. Lemuroidea
D. Dromaeosaurus
ANSWER: B


9. An example of convergent evolution is?

A. Wing of Hawkmoths, the wing of hawks
B. Teeth of domestic dog, teeth of a wolf
C. Wings of Geospiza magnirostris, wings of Geospiza fortis
D. None of the above
ANSWER: C


10. Which of the following is true of fossils?

A. They are remains of past organisms
B. They can be a footprint.
C. They have been preserved by nature
D. All answers are correct.
ANSWER:D


11. When minerals from sediment replace an organism’s tissues, which type of fossilization has occurred?

A. Per mineralization
B. cast
C. mold
D. trace
ANSWER: A


12. Which of the following methods of fossil formation is formed when an organism is preserved in hardened tree sap?

A. Amber fossil
B. Carbonization
C. Casts and molds
D. Freezing
ANSWER:A


13. Who proposed the recapitulation theory?

A. Darwin
B. Lamarck
C. Von baer
D. Margulis
ANSWER: C


14. Recapitulation theory means?

A. Development of an individual organism
B. Evolutionary history
C. Replay
D. All of these
ANSWER : D


15. Gradual development of something is?

A. Existence
B. Evolution
C. Revolution
D. Ecosystem
ANSWER : B


16. Study of different species show close resemblance in their anatomy is ?

A. Homology
B. Heterology
C. Cytology
D. Ichthyology
ANSWER : A


17. Sudden change in DNA is called as?

A. Evolution
B. Genetics
C. Mutation
D. None
ANSWER : C


18. Bird wings and butterfly wings are an example of ?

A. Homologous structure
B. Analogous structure
C. Mimicry
D. Camoflague
ANSWER : A


19. Analogues structures are?

A. Dissimilar anatomy
B. Similar Functions
C. Herited characters
D. Related speiecs
ANSWER : B


20. The differences among a species, like different bird beaks, are called?

A. genes.
B. variations.
C. traits.
D. theories.
ANSWER : B

 

21. Initiating force of evolution is?

A. Variation
B. Mutation
C. Genes
D. Traits
ANSWER : A


22. When population suddenly reduced its no of individual called as?

A. Bottleneck effect
B. Natural selection
C. Lamarckism
D. All
ANSWER : A


23. Among muslim scientists Father of evolution is known as ?

A. Lamarck
B. Darwin
C. Wallace
D. Mendel
ANSWER : B

Read More >> MCQs On Animal Evolution

 

8 thoughts on “Animal Evolution MCQs with Answers for Online Test”

Leave a Comment

Please rate